Sunday, March 28, 2010

Κομμενα Ελατα στα Λειβαδακια


Οικολογική καταστροφή στην Ορεινή Ναυπακτία
(Απο την εφημεριδα "Εμπρος" της Ναυπακτου)

Εκατό και πλέον έλατα βρέθηκαν κομμένα στην περιοχή Λιβαδάκι, μέσα σε πυκνό δάσος, στο Δήμο Πυλήνης.
Το ακραίο αυτό γεγονός έγινε αντιληπτό από κάτοικο - δημότη Πυλήνης όπου και το κατήγγειλε στο Δήμαρχο Πυλήνης Γιάννη Μπουλέ.
Άμεσα ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο χωρίς όμως να υπάρξει επ’ αυτοφώρω σύλληψη των δραστών.
Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα τέσσερα άτομα έκοψαν τουλάχιστον 100 έλατα στα οποία στη συνέχεια έβαλαν φωτιά, για να εξαφανίσουν προφανώς τα ίχνη τους.
Σαφώς πρόκειται για μια μεγάλη οικολογική καταστροφή όπου καταδεικνύει την αδυναμία των οργάνων του κράτους να ελέγξουν τέτοιους είδους φαινόμενα, με τους εγκληματούντες να έχουν πλέον αποθρασυνθεί, σε μια περιοχή μάλιστα που είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Παρά το ότι η περιοχή είναι δασική, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται καταπατήσεις ενώ αρχίζουν ήδη να διαμορφώνονται οικιστικές τάσεις.
Ήδη στην περιοχή αυτή έχουν δημιουργηθεί κάποιες κατοικίες αυξάνοντας την πιθανότητα να έχει την ίδια τύχη, το εξαιρετικό αυτό κομμάτι της Ορεινής Ναυπακτίας, με αυτή που έχουν χρόνια τώρα αντίστοιχες περιοχές φυσικού κάλλους ανά την Ελλάδα.
Η έλλειψη στελέχωσης των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας με την ταυτόχρονη ανάγκη κάλυψης μιας τεράστιας ζώνης ευθύνης, ειδικά για το Δασαρχείο Ναυπάκτου, μας προδιαθέτει αρνητικά, αναμένοντας δυστυχώς την εμφάνιση με μαθηματική ακρίβεια και άλλων αντίστοιχων φαινομένων στην όμορφη περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας.
Η προστασία του περιβάλλοντος ωστόσο, πέραν των υπηρεσιών του κράτους και των φορέων είναι ευθύνη και των απλών πολιτών.
Ευθύνη και υποχρέωση ταυτόχρονα να παραδώσουν ακέραιο το κομμάτι αυτό της φύσης στις επόμενες γενιές.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες το Δασαρχείο Ναυπάκτου υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων.
Πάντως, σύμφωνα με το Δασαρχείο, η συγκεκριμένη περιοχή, και βάσει στοιχείων που διαθέτει η Υπηρεσία (αεροφωτογραφίες) είναι ιδιοκτησία η οποία μετά από χρόνων εγκατάλειψη μετατράπηκε σε δάσος.
Μια πιθανή ωστόσο ερμηνεία του γεγονότος, για να αποφύγουν οι ιδιοκτήτες της έκτασης τις διαδικασίες που απαιτούνται σε ανάλογη περίπτωση και τα γραφειοκρατικά τερτίπια του κράτους, προτίμησαν να επαναφέρουν την έκταση στην πρότερη κατάσταση, αποψιλώνοντάς την.
Πέραν όμως της πράξης της κοπής εκατό και πλέον ελάτων, μπαίνει ένα σοβαρότατο ζήτημα, το κατά πόσον το ίδιο το κράτος μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματά του και κατ’ επέκταση την ιδιοκτησία του αλλά και τέλος τον ίδιο τον πολίτη.
Με υπηρεσίες που υπολειτουργούν από την έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού, υπαλλήλους ανεκπαίδευτους -αυτό ακριβώς φανερώνει η προσέγγιση των δραστών με όχημα του Δασαρχείου, η μη σύλληψή τους ενώ οι οδοί διαφυγής ήταν συγκεκριμένοι- και τέλος χωρίς ουσιαστικά και πρακτικά κανένα κίνητρο!
Με τη στελέχωση των υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό να είναι «όνειρο θερινής νυκτός», θα πρέπει να διερωτώμεθα από τώρα τι μπορεί να γίνει τους θερινούς μήνες και με τις υπηρεσίες σε αυτά τα χάλια.
Για τη ζοφερή κατάσταση που καθημερινά επικρατεί σε νευραλγικές υπηρεσίες του κράτους έκανε λόγο ο Δήμαρχος Πυλήνης Γιάννης Μπουλές τονίζοντας με έμφαση: «Εάν δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά αυτό το κράτος ας το επανασχεδιάσουμε»!

No comments:

Post a Comment

We greatly appreciate your input and feedback