Sunday, March 28, 2010
Βοηθεια στην Αιτη απο τους Λευτεριανους
The Benevolent Society of Eleftheriani donated $1,000.00 to the "Haitian Diaspora".
This organization is all about helping Haitians due to the devastation of the most recent earhtquakes.
You should all be proud about this donation.
Special Thanks to Paul Kotronis for identifying this fine organization.
ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΤΑ ΛΕΙΒΑΔΑΚΙΑ
Οικοπεδοφάγοι καταστρέφουν έλατα στην ορεινή Ναυπακτία!
(Απο την Εφημεριδα "Αιχμη" )
- Το Δασαρχείο δεν κατόρθωσε να τους συλλάβει παρά την άμεση παρέμβαση Μπουλέ
Μια προσπάθεια παράνομης οικιστικής επέκτασης φαίνεται ότι αναπτύσσεται και στην ορεινή Ναυπακτία, όπως έχει συμβεί και σε άλλες «καλές» περιοχές της χώρας.
Και όταν λέμε καλές, εννοούμε τις περιοχές που προσελκύουν το τουριστικό ενδιαφέρον και έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Φαίνεται λοιπόν ότι κάποιοι εποφθαλμιούν και την ορεινή Ναυπακτία και έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν το έδαφος.
Πρόσφατα έγινε μια καταγγελία από δημότη της Πυλήνης προς το δήμαρχο, ότι στην περιοχή Λιβαδάκι και μέσα σε πυκνό δάσος υπήρχαν 4 άτομα που είχαν κόψει τουλάχιστον 100 έλατα, στα οποία μάλιστα μετά έβαλαν και φωτιά. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε θλίψη στο συγκεκριμένο άνθρωπο, ο οποίος μάλιστα αντικρίζοντας το θέαμα είπε χαρακτηριστικά: «Όταν είδα αυτά τα έλατα πεσμένα κάτω, ήταν σαν να έβλεπα νεκρά τα παιδιά μου». Ο δήμαρχος ειδοποίησε αμέσως το δασαρχείο, προκειμένου να σπεύσει στο σημείο και να πιάσει επ’ αυτοφώρω τους «δολοφόνους» του ανεκτίμητου αυτού ελατοδάσους, όμως οι δράστες, προφανώς αντιλαμβανόμενοι την παρουσία των υπαλλήλων, κατάφεραν να εξαφανιστούν.
Ήδη στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί κάποιες κατοικίες, που άνοιξαν την όρεξη και άλλων που δεν διαθέτουν ιδιοκτησίες και σκέφτηκαν τον πιο οικονομικό τρόπο για να αποκτήσουν, καταπατώντας δηλαδή δασική έκταση. Το μυαλό κανενός δεν πάει στην παράνομη υλοτομία για λόγους εκμετάλλευσης του ξύλου ελάτης, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έβαλαν φωτιά στα δέντρα προκειμένου να τα εξαφανίσουν.
«Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και από ότι φαίνεται γίνεται σε ένα σημείο που αρχίζουν να διαμορφώνονται οικιστικές πιέσεις. Αυτό πρέπει να το δουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και να βρίσκονται σε ετοιμότητα, γιατί και στην ορεινή Ναυπακτία αρχίζει να γίνεται αυτό που συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Μπουλές.
Αυτή η ιστορία οδηγεί αυθόρμητα στο συμπέρασμα ότι αυτή η ενέργεια δεν είναι η πρώτη. Πιθανά κάποιοι έχουν στοχοποιήσει και άλλα σημεία, όπου στο μέλλον θα ξεφυτρώσουν βίλες...
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ
Το Μελλον στα Λειβαδακια ???
«Ω! έλατο, ω! έλατο, μ’ αρέσεις, πώς μ’ αρέσεις...».
(Απο την Εφημεριδα "Εμπρος" της Ναυπακτου)
Ένα παραμύθι για τη μάχη ανθρώπων και ξωτικών στο Λιβαδάκι Ελευθέριανης ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ελάτων
Μ’ αρέσεις έλατο γιατί δεν μου μοιάζεις. Γιατί είσαι ψηλό και λυγερόκορμο ενώ εγώ κρατάω από σαύρα. Γιατί κατοικείς στα βουνά και έχεις παρέα τους αετούς, όταν εγώ σέρνομαι στους κάμπους αντάμα με τα κουνούπια.
Μ’ αρέσεις έλατο, σ’αγαπώ γι’αυτό και θα σου πω ένα παραμύθι.
Αγάπης είναι το παραμύθι, αλλά και φθόνου. Αγάπης για την κορμοστασιά σου και φθόνου για τον ιμπεριαλισμό σου. Τι τον θέλεις κι εσύ, βρε, έλατο, τον ιμπεριαλισμό; Τι τον θες και επεκτείνεσαι μπαίνοντας σε χωράφια και καταπατώντας οικόπεδα;
Γιατί δεν παραδειγματίζεσαι από τον άνθρωπο, …που πόδια έχει αλλά τόπο δεν πατάει;
Παρασύρθηκα όμως έλατο και θα ξεχάσω το παραμύθι. «Κόκκινη κλωστή δεμένη...» λοιπόν και να δούμε τι λέει της φαντασμένης μνήμης η ανέμη.
«Χρυσή εποχή Καραμανλή του μικρού είχαμε, που λες έλατο, αλλά για την ελατοσκέπαστη ορεινή Ναυπακτία η ευτυχία ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Τύχαινε συνάμα, στα δυο πρώτα χρόνια της χρυσής εποχής Καραμανλή του μικρού, να νομαρχεύει στην Αιτωλ/νία ένας ακόμη μικρός. Δημήτρη Σταμάτη τον έλεγαν και πρωτοτσέλιγκά του για τη Ναυπακτία είχε ορίσει τον αντινομάρχη Μπάμπη (Χαράλαμπο Κουτσοσπύρο).
Σ’αυτή λοιπόν τη διπλά χρυσή εποχή για τη Ναυπακτία φιλήσυχος πολίτης(;) από Λευτέριανη μεριά έθεσε ζήτημα απόκρουσης του ιμπεριαλισμού των Ελάτων.
Στην περιοχή Λιβαδάκι, εκεί στη διακλάδωση του δρόμου προς Λευτέριανη και Αγία Κυριακή, εντοπίστηκαν οι ιμπεριαλιστικές τάσεις των Ελάτων και το επιχειρησιακό σχέδιο που κατέστρωσε ο φιλήσυχος πολίτης για την απόκρουσή τους έθετε σαν προϋπόθεση καλής άμυνας να πάει στο Λιβαδάκι ρεύμα της ΔΕΗ.
Καταρχήν το επιχειρησιακό σχέδιο του φιλήσυχου και νομοταγούς πολίτη υποβλήθηκε στο Δήμο Πυλήνης. Δεν βρήκε όμως ανταπόκριση και ο νομοταγής κατέφυγε στη Νομαρχία.
Τον άκουσαν προσεκτικά εκεί, εκτίμησαν το επιχειρησιακό σχέδιο και «αμ έπος αμ έργον». Με λεφτά της Νομαρχίας η ΔΕΗ σκαρφάλωσε από τον Ανεμάκη στο Λιβαδάκι και η βασική προϋπόθεση για να αποκρουσθεί των ελάτων ο ιμπεριαλισμός εκπληρώθηκε. (Σημειώνω εδώ ότι στο Λιβαδάκι παλαιότερα ξεκαλοκαίριαζαν τσοπαναραίοι από τη Λευτέριανη).
Πήγε λοιπόν η ΔΕΗ... Ο φιλήσυχος πολίτης, που είχε εκεί ένα παλιό σπίτι ηρέμησε για λίγο. Όμως των ελάτων ο ιμπεριαλισμός δεν σκιάχτηκε από το ρεύμα και τις κολόνες. Συνέχισαν τον ιμπεριαλισμό τους τα έλατα και έτσι ο φιλήσυχος αναγκάστηκε να προσφύγει εν νέου στη Νομαρχία.
Βοήθεια αυτή τη φορά του έδωσε ο αντινομάρχης Μπάμπης αποφασίζοντας να τρομάξει τα έλατα αυτοπροσώπως.
Απέκτησε γι’αυτό οικόπεδο στο Λιβαδάκι, έχτισε σπίτι και κάθε τόσο πήγαινε για να τον βλέπουν τα έλατα και να τρομάζουν.
Έπιασε το κόλπο στην αρχή, τρόμαξαν τα έλατα βλέποντας τις ενισχύσεις, σταδιακά όμως συνήλθαν και ύπουλα συνέχισαν να επεκτείνονται. Την πάτησαν όμως γιατί δεν έλαβαν υπόψη τους την παράδοση που λέει ότι όπου οι άνθρωποι αποτυχαίνουν να αποκρούσουν τον ιμπεριαλισμό της φύσης έρχονται για βοήθεια τα ξωτικά.
Δυστυχώς για τα έλατα στο Λιβαδάκι η παράδοση και αυτή τη φορά λειτούργησε. Τα ξωτικά χτύπησαν και μάλιστα άγρια. Με πριόνια και τσεκούρια ξάπλωσαν κατάχαμα δεκάδες ελατόμορφους ιμπεριαλιστές για να βλέπουν οι υπόλοιποι και να συμμορφώνονται».
Αυτό είναι το παραμύθι καλό μας έλατο και αν πήρες το μήνυμα σε παρακαλώ να το μεταφέρεις αρμοδίως: στο δασαρχείο, που σε καλλωπίζει, στη ΔΕΗ που σε φωτίζει, στα ξωτικά που αγρυπνούν στο πλάι σου, στα πριόνια και στα τσεκούρια που σε προστατεύουν από τον έμφυτο ιμπεριαλισμό σου.
Κομμενα Ελατα στα Λειβαδακια
Οικολογική καταστροφή στην Ορεινή Ναυπακτία
(Απο την εφημεριδα "Εμπρος" της Ναυπακτου)
Εκατό και πλέον έλατα βρέθηκαν κομμένα στην περιοχή Λιβαδάκι, μέσα σε πυκνό δάσος, στο Δήμο Πυλήνης.
Το ακραίο αυτό γεγονός έγινε αντιληπτό από κάτοικο - δημότη Πυλήνης όπου και το κατήγγειλε στο Δήμαρχο Πυλήνης Γιάννη Μπουλέ.
Άμεσα ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο χωρίς όμως να υπάρξει επ’ αυτοφώρω σύλληψη των δραστών.
Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα τέσσερα άτομα έκοψαν τουλάχιστον 100 έλατα στα οποία στη συνέχεια έβαλαν φωτιά, για να εξαφανίσουν προφανώς τα ίχνη τους.
Σαφώς πρόκειται για μια μεγάλη οικολογική καταστροφή όπου καταδεικνύει την αδυναμία των οργάνων του κράτους να ελέγξουν τέτοιους είδους φαινόμενα, με τους εγκληματούντες να έχουν πλέον αποθρασυνθεί, σε μια περιοχή μάλιστα που είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Παρά το ότι η περιοχή είναι δασική, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται καταπατήσεις ενώ αρχίζουν ήδη να διαμορφώνονται οικιστικές τάσεις.
Ήδη στην περιοχή αυτή έχουν δημιουργηθεί κάποιες κατοικίες αυξάνοντας την πιθανότητα να έχει την ίδια τύχη, το εξαιρετικό αυτό κομμάτι της Ορεινής Ναυπακτίας, με αυτή που έχουν χρόνια τώρα αντίστοιχες περιοχές φυσικού κάλλους ανά την Ελλάδα.
Η έλλειψη στελέχωσης των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας με την ταυτόχρονη ανάγκη κάλυψης μιας τεράστιας ζώνης ευθύνης, ειδικά για το Δασαρχείο Ναυπάκτου, μας προδιαθέτει αρνητικά, αναμένοντας δυστυχώς την εμφάνιση με μαθηματική ακρίβεια και άλλων αντίστοιχων φαινομένων στην όμορφη περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας.
Η προστασία του περιβάλλοντος ωστόσο, πέραν των υπηρεσιών του κράτους και των φορέων είναι ευθύνη και των απλών πολιτών.
Ευθύνη και υποχρέωση ταυτόχρονα να παραδώσουν ακέραιο το κομμάτι αυτό της φύσης στις επόμενες γενιές.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες το Δασαρχείο Ναυπάκτου υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων.
Πάντως, σύμφωνα με το Δασαρχείο, η συγκεκριμένη περιοχή, και βάσει στοιχείων που διαθέτει η Υπηρεσία (αεροφωτογραφίες) είναι ιδιοκτησία η οποία μετά από χρόνων εγκατάλειψη μετατράπηκε σε δάσος.
Μια πιθανή ωστόσο ερμηνεία του γεγονότος, για να αποφύγουν οι ιδιοκτήτες της έκτασης τις διαδικασίες που απαιτούνται σε ανάλογη περίπτωση και τα γραφειοκρατικά τερτίπια του κράτους, προτίμησαν να επαναφέρουν την έκταση στην πρότερη κατάσταση, αποψιλώνοντάς την.
Πέραν όμως της πράξης της κοπής εκατό και πλέον ελάτων, μπαίνει ένα σοβαρότατο ζήτημα, το κατά πόσον το ίδιο το κράτος μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματά του και κατ’ επέκταση την ιδιοκτησία του αλλά και τέλος τον ίδιο τον πολίτη.
Με υπηρεσίες που υπολειτουργούν από την έλλειψη του απαραίτητου προσωπικού, υπαλλήλους ανεκπαίδευτους -αυτό ακριβώς φανερώνει η προσέγγιση των δραστών με όχημα του Δασαρχείου, η μη σύλληψή τους ενώ οι οδοί διαφυγής ήταν συγκεκριμένοι- και τέλος χωρίς ουσιαστικά και πρακτικά κανένα κίνητρο!
Με τη στελέχωση των υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό να είναι «όνειρο θερινής νυκτός», θα πρέπει να διερωτώμεθα από τώρα τι μπορεί να γίνει τους θερινούς μήνες και με τις υπηρεσίες σε αυτά τα χάλια.
Για τη ζοφερή κατάσταση που καθημερινά επικρατεί σε νευραλγικές υπηρεσίες του κράτους έκανε λόγο ο Δήμαρχος Πυλήνης Γιάννης Μπουλές τονίζοντας με έμφαση: «Εάν δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά αυτό το κράτος ας το επανασχεδιάσουμε»!
Subscribe to:
Posts (Atom)